Megalakult az addikció munkacsoport

A káros és a kóros szenvedélyek okozta függőségek megelőzése, kezelése végett a Hálózati Együttműködés a Zuglói Gyermekekért (HEGY) partnerszervezetei addikció munkacsoportot hoztak létre a 2020. július 14-én megtartott online konferenciájukon.

A megbeszélésen részt vettek: Szabó Rebeka, a XIV. kerület társadalompolitikáért, ezen belül gyermekvédelemért felelős alpolgármestere, Kisné Szivcsovics Nikolett, Kinisch Andrea és Sokacz Anikó önkormányzati képviselők, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ, a XIV. kerületi Rendőrkapitányság, civil szervezetek, alapítványok, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI) munkatársai és a kerületben addikcióval foglalkozó szakemberek.

A közvélekedés általában valamilyen kémiai eredetű szerhez: droghoz, alkoholhoz, gyógyszerhez, nikotinhoz, mértéktelen energiaital-fogyasztáshoz kapcsolja a kóros függőség, a szenvedélybetegség kialakulását, ugyanakkor létezik a viselkedéses addikció, amely nem kevésbé veszélyes következményekkel jár, és ez utóbbi is egyre gyakrabban tapasztalható a fiatalok körében – mondta Adler Katalin, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. prevenciós koordinátora, a HEGY új munkacsoportja megalakításának kezdeményezője. Ilyen jelenség például a szerencsejáték-, az internet- vagy a pornófüggőség.

Az addikció munkacsoport célul tűzte ki a fiatalkorúak nevelésében érdekelt zuglói szakemberek, pedagógusok tematikus képzését az említett témakörökben és az ismeretek átadását a szülőknek is, hogy felismerjék a függőségek kialakulásának folyamatát, tájékozódjanak a segítségnyújtás módozatairól, lehetőségeiről. Ehhez szükséges a kerületi szintű protokoll kialakítása, hogy az érintett intézmények munkatársai pontosan tudják, hová, kihez forduljanak például a bűncselekmény szintjét el nem érő, de a gyermekek fejlődésére roppant káros függőségek észlelésekor. Az újonnan alakult formáció feladatának tekinti szolgáltató jellegének erősítését is. A különféle függőségekben szenvedők és családtagjaik megsegítése mellett, szupervíziós csoportfoglalkozásokat terveznek olyan gyámügyi, rendőrségi szakembereknek, szociális munkásoknak és pedagógusoknak, akik munkavégzésük során nagy felelősséggel, lelki teherrel járó döntéseket hoznak meg gyermekek, családok sorsát illetően.

Szabó Rebeka alpolgármester a zuglói önkormányzat nevében támogatásáról biztosította az új munkacsoportot, amelynek vezetői Barabás Mónika, a ZEFI pszichológusa és Galló Ramóna, a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány képviselője lettek. A legközelebbi, operatív tanácskozásukat augusztus 27-én tartják, amelyre újabb szakterületek munkatársainak jelentkezését is várják Adler Katalinnál, az adler@zknp.hu email címen vagy a +36 70 316 3941-es telefonszámon.