Felkészítő tréning tanároknak a Már értelek! programban

A problémás viselkedésű gyermekek iskolai beilleszkedését segítő felkészítő tréninget tartottak pedagógusoknak a XIV. kerületi Móra Ferenc Általános Iskolában augusztus 25-én a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) szervezésében és finanszírozásával futó Már értelek! elnevezésű program keretében.

A Szigethi Zsófia gyógypedagógus és autizmus-szakértő témavezetésével lezajlott rendezvény szervesen kapcsolódott a Hálózati Együttműködés a Zuglói Gyermekekért (HEGY) partnerszervezetei által megfogalmazott alapvető cselekvési irányokhoz, feladatokhoz. A HEGY külön munkacsoportot állított fel a viselkedési nehézségeket mutató gyermekek intézményi beilleszkedését elősegítő módszerek kidolgozása és meghonosítása végett.

Az előadáson elhangzottak szerint ehhez az szükséges, hogy a tanárok felismerjék és megértsék, hogy egy-egy gondjaikra bízott tanuló milyen jellegű magatartási zavarokkal küzd, és mi lehet ezeknek az oka. A hagyományos pedagógusképzésben minderre nem készítik fel az oktatókat, a nehezen kezelhető fiatalokra ezért hamar rásütik, hogy rosszak, kezelhetetlenek, holott viselkedésjegyeik szakszerű feltérképezésével olyan oktatási környezetet lehetne teremteni számukra, amelyben nagyobb biztonságban éreznék magukat, csökkenne a frusztrációjuk és kevésbé zavarnák a többiek tanulását.

A tréning egyik résztvevője, Szabóné Szél Júlia a Móra Ferenc Általános Iskolában biológiát, földrajzot és természetismeretet tanít felső tagozatosoknak. Mint elmondta, 10-14 éves diákjai között maga is szembesült az úgynevezett nehezen kezelhető gyermekek miatt keletkező iskolai konfliktusokkal: – Az előadáson számos olyan új információt hallottunk, amely más megvilágításba helyezi ebbéli tapasztalataimat – nyilatkozta. – Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy mi, pedagógusok megtanuljuk a gyermek szemével nézni a külvilágot, és így megértsük, mi nyomaszthatja éppen, milyen ingerek érhették, miféle feszültség keletkezhetett benne, amit nem tud feldolgozni, célszerűen levezetni. Ehhez kaptunk mintát, ötleteket, elméleti és gyakorlati szakmai segítséget a tréningen. Napi, élő problémákról volt szó, ezért bizakodással várjuk a program folytatását.

A ZKNP Már értelek! kezdeményezése a tréningeken résztvevő pedagógusokat felkészíti a viselkedési problémás gyermekek fogadására, a velük való foglalkozásra és a megfelelő oktatási-nevelési technikák elsajátítására. A következő képzési alkalomra elkészülnek azok a személyre szabott, konkrét eseteket feldolgozó gyakorlati javaslatok, beavatkozási tervek, amelyek egy-egy problémás  tanuló beilleszkedését könnyíthetik meg – mondta Adler Katalin, a biztonsági cég prevenciós koordinátora. Ez azért is sürgető, mert ezek a fiatalok fokozottan veszélyeztetettek: friss kutatások bizonyítják, hogy az iskolai bántalmazásoknak, bűncselekményeknek akár áldozataként, akár elkövetőjeként az átlagot meghaladó arányban részesei lehetnek, és jelentősen kitettek a különféle függőségeknek, illetve az öngyilkosságnak.

Már értelek! program iránt érdeklődők jelentkezését Adler Katalin prevenciós koordinátor az adler@zknp.hu e-mail címen vagy a +36 70 316 39 41-es telefonszámon várja.