Békés Otthon program: támogatás a traumában szenvedőknek

A családon belüli erőszak miatt traumatizált felnőttek és gyermekek megsegítéséről szervezett szakembereknek szóló kétnapos tréninget a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) január 20-21-én a Békés Otthon (BO) program részeként.

A biztonsági cég Laky Adolf utcai központjában megtartott eseményen a XIV. kerületben tevékenykedő családgondozók, iskolapszichológusok, szociális munkások és rendőrök hallgatták meg dr. Kulcsár Gabriella, kriminológus, pszichológus, jogász, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusának az előadását. Az egybegyűltek az elhangzottak révén tudományos ismereteket szereztek a trauma jelenségéről, a traumatizált emberek viselkedéses, érzelmi és gondolkodásbeli jellemzőiről, a velük való kommunikáció lehetőségeiről a retraumatizáció elkerülése és a hiteles információszerzés érdekében,  a trauma-tudatos intézmények működési elveiről, illetve a traumatizált emberekkel dolgozók másodlagos traumatizációjáról és ennek elkerülésének lehetőségeiről.

A BO programot Zuglóban a ZKNP indította el 2019-ben, kezdetben a bevont partnerszervezetek közé a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitánysága, a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ és a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV.kerületi Tagintézménye tartozott. A projekt elsődleges célja a bántalmazott nők és gyerekek biztonságának elősegítése – nyilatkozta Adler Katalin, a ZKNP prevenciós koordinátora, a BO szervezője. A családon belüli erőszak megelőzése és kezelése az érintettekkel kapcsolatba kerülő szolgáltatók és hatóságok együttműködésén, felkészültségén alapul. Ezt kívánja elősegíteni a BO az illetékes szakembereknek nyújtott olyan jellegű képzésekkel, mint amilyen a traumáról szóló rendezvény volt.

– A családon belüli erőszak áldozatait, akik elsősorban nők és gyermekek, ott éri támadás, veszélyeztetetés, ahol elméletileg a legnagyobb biztonságban kellene érezniük magukat: az otthonukban. Ez sokkhatásként éri őket, legtöbbjük számára a negatív élmények érzelmileg feldolgozhatatlanok. A velük foglalkozó szakemberek feladata, hogy bizalmi légkört teremtve felismerjék a traumatizált állapotot, megvilágítsák annak kiváltó okait és megoldást találjanak a bántalmazottak védelmére – mondta Adler Katalin, akitől azt is megtudtuk, hogy a ZKNP a BO keretében a kapcsolati erőszak áldozatai részére támogatói csoport létrehozását tervezi.