“Szenvedélybetegség vagy más néven függőség (addikció) alatt olyan viselkedésformát értünk, amely felett a személy nem tud kontrollt tartani, kényszeresen újra és újra végrehajtja, ezzel saját magára illetve a környezetére kárt téve. A szenvedélybetegségnek két nagy csoportja létezik: a kémiai addikció illetve a viselkedési addikció.

Kémiai addikció esetében a függőség valamilyen pszichoaktív szertől alakul ki. A pszicho-aktív szert szokták drognak is nevezni. A köznyelvben gyakran nem tesznek különbséget a drog és kábítószer kifejezések között, ugyanígy az orvosi nyelvben sem különböztetik meg e két fogalmat: „A drog az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján minden olyan szert jelent, amely a szervezet, elsősorban a központi idegrendszer működését befolyásolja és vele kapcsolatban függőség alakulhat ki.”   A jog viszont elhatárolja e két csoportot, különbséget tesz a legális drogok (pl. alkohol, dohány, kávé, szipu, gyógyszer stb.) illetve illegális drogok (kannabisz, ecstasy stb.), azaz a kábítószer között. Kábítószer alatt az ENSZ egyezmények kábítószerlistáin szereplő anyagokat értjük, amelyek engedély nélküli használata, előállítása, terjesztése stb. tiltott cselekmény.  A kábítószer tehát jogi fogalom.

Viselkedési addikció esetében az egyén valamilyen viselkedést kényszeresen hajt végre. Viselkedési addikció pl.: játékszenvedély-betegség; kleptománia; pirománia; szexuális viselkedés bizonyos zavarait (pl. pornográfiához való hozzászokás); táplálkozási magatartás különböző zavarai (pl. anorexia nervosa, bulimia); társfüggőség (kodependencia); munkamánia; testedzéstől való függőség; kényszeres pénzköltés/vásárlási kényszer; számítógépes játékoktól való függőség; internetfüggőség. Ezek a viselkedések normális mértékben minden ember életében jelen vannak, abban az esetben beszélünk függőségről, ha az egyén nem tud a viselkedés fölött kontrollt tartani.”

Forrás:
Demetrovics Zsolt (2007): Az addiktológia alapfogalmai In: Demetrovics Zsolt szerk. (2007) Addiktológia alapjai I. Budapest, Eötvös Kiadó.

 

A HEGY kezdeményezés Addikció Munkacsoportja abból a célból jött létre, hogy segítséget nyújtson a kerületben élő gyerekeknek, fiataloknak, szüleiknek és az őket körülvevő szakembereknek a 0-18 éves korosztály függőségeinek felismerésében, megelőzésében és kezelésében.

A Munkacsoport beazonosított 6 olyan helyszínt, amely a függőségek vonatkozásában kiemelt figyelmet érdemel:

  1. Óvoda, iskola, kollégium
  2. Család
  3. Internet
  4. Közterület, pláza
  5. Szórakozóhelyek
  6. Szakellátás

Elképzeléseink szerint a 2020/2021-es tanévben mindegyik színtérre kidolgozunk olyan cselekvési terveket, melyek tartalmaznak intézkedési protokollokat, képzéseket, illetve javasolt szolgáltatásokat. Az így kialakított tervek részét képezik a Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) átfogó kerületi stratégiájának.

A Munkacsoport 2020 augusztusában megkezdte munkáját Foki Csilla, a Zuglói Család és Gyermekjóléti Központ munkatársának (koordinator.iskovi@zcsk.hu) koordinációjával.