Tisztelt Iskola,

Az alábbiakban az Anthropolis Egyesület iskoláknak szóló szemléletformáló, kreatív és interaktív eszközöket használó foglalkozásáról szeretnénk tájékoztatni.

A Zuglói Civil pályázat keretében lehetőségünk nyílt, hogy a Zuglói iskoláknak az Anthropolis Egyesület workshop jellegű, interaktív foglalkozásokat tartson 2020 őszén. Célcsoportunk a 14-18 éves korosztály. A foglalkozások célja, hogy a tanulókat a jól működő/nem jól működő (bántalmazó) párkapcsolat témájában érzékenyítsük.

A foglalkozások időtartama: 3 alkalommal 2X45 perc. A csoportok ideális létszáma: 15-18 fő. Lehetőség van arra is, hogy egy osztályt kétfelé bontunk, és egy időben tartjuk meg a foglalkozást 2 trénerrel (1 csoport/1 tréner). A foglalkozásokat 2020 novemberében, egyeztetés után, folyamatosan tartjuk.

Miért tartjuk fontosnak ezt a témát? Nemzetközi szervezetek (UN Women, EIGE), hazai nőjogi és gyermekjogi civil szervezetek (Patent, Hintalovon Alapítvány, Kék Vonal Alapítvány) is folyamatosan hívják fel a figyelmet, hogy a COVID-19 pandémia egy olyan krízis helyzet, amelynek következtében dokumentálhatóan és jelentősen megnőtt a nőket érintő erőszakhoz kapcsolható esetek száma. A fiatalokat is kiemelten érinti a párkapcsolati erőszak, különösen az online sexuális zaklatások jelensége. A foglalkozásokkal a célunk, hogy a pandémia okozta helyzet felerősödésére válaszolva, a fiatalokat segítsük az egészséges, egyenlőségen alapuló párkapcsolat kialakításában, amely a felnőtté válás egyik fontos mérföldköve.

Mi fog történni a foglalkozásokon? A 3 alkalmas rendhagyó foglalkozáson érintjük az egyenlőségen alapuló párkapcsolat ismérveit, hogyan lehet felismerni a nem egyenlőségen alapuló/bántalmazó párkapcsolatot, a közösség felelősségét és támogató szerepét az áldozatoknak való segítségnyújtásban. Az esetlegesen megjelenő szélsőséges nézeteket, véleményeket megbeszéljük, és kiemelt figyelmet fordítunk az áldozathibáztatás gyakorlatának visszaszorítására.

A foglalkozások része, hogy a tanulókkal plakátokat is készítünk, amelyeket, ha lehetőségünk lesz rá, szeretnénk kiállítani a programban résztvevő iskolákban (vándorkiállítás keretében), és a szélesebb közönségnek is megmutatni, Zuglói intézményekben, egyesületünk rendezvényein. A  plakátokból nyomtatott posztereket fogunk készíteni.

Helyszín: Mivel a jelenlegi korlátozások miatt nem tudunk bemenni minden iskolákba, így törekszünk arra, hogy találjunk megoldást a foglalkozások megtartására abban az esetben is ha nem tud fogadni egy iskola. Ebben az esetben azt tudjuk felajánlani, hogy egynapos workshop keretében tartjuk meg a foglalkozást. Helyszín: OKISZ irodaház (cím: 1146, Bp., Thököly út 58-60). További javaslatokat a helyszínnel kapcsolatosan szívesen veszünk!

A foglalkozásokat az Egyesület trénerei tartják: Oborni  Katalin, Kolozs Andrea.

További információért kérjük keressék a képzőket az alábbi elérhetősegeken:

e-mail: andreakolozs@anthropolis.hu, katoborni@gmail.com

telefon: 06 20 333 1678 vagy 06 20 523 7410

 

A foglalkozás ingyenes elérhető a Zuglói iskolák számára.

A foglalkozások megtartását a Zuglói Önkormányzat Civil pályázata támogatja.