Folytatódik a ZKNP Békés Otthon programja

Harmadik és negyedik rendezvényét tartották meg a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) Békés Otthon elnevezésű programsorozatának szeptember 13-án és 27-én a cég Laky Adolf utcai oktatótermében. Az előadások témája a családon, a partnerkapcsolaton belüli erőszak és az ellene való küzdelem volt.

Adler Katalin, a ZKNP prevenciós koordinátora, az események szervezője örvendetesnek nevezte, hogy a képzéseken megjelentek azoknak a szervezeteknek, hatóságoknak a munkatársai, amelyeknek együttműködése nélkülözhetetlen a bántalmazások visszaszorításában. A hallgatóságban helyet foglaltak a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ, a XIV. kerületi Rendőrkapitányság és a területileg illetékes Gyámhivatal szakirányú képviselői: szociális munkások, pedagógusok, körzeti megbízottak, hivatali tisztségviselők.

Az egymásra épülő előadásokat Szil Péter pszichoterapeuta és Kuszing Gábor pszichológus tartották. Az egybegyűltek megismerkedhettek azokkal az alapfogalmakkal, amelyek lehetővé teszik a partnerkapcsolati erőszak értelmezését, definiálását, a külföldi jó gyakorlatok tapasztalataival, az európai uniós és a tengerentúli, elsősorban az USA egyes államaiban honos joggyakorlattal és módszerekkel. Az előadók a nemzetközi kitekintés alapján leszögezték: kizárólag az erőszakra adott komplex közösségi válasz szüntetheti meg, illetve mérsékelheti  a gyermekek és a nők bántalmazását.

A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a párkapcsolatokban az erőszakos cselekmények kilencven százalékát férfiak követik el a nők ellen. Ennek formái a legszélsőségesebb, a halállal végződő esetektől kezdve a gazdasági, lelki, szóbeli fenyegetésig terjedhetnek. A családvédelemmel foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye, hogy az egyén elleni erőszak társadalmi ügy.

Ekként is kell kezelni, és a változásokhoz szükség van politikai akaratra, gazdasági források biztosítására, innovatív stratégiák kialakítására, valamint a különböző vitapartnerek és csoportok közötti párbeszédre, a kormányszervek és a civil szervezetek diskurzusára. Nélkülözhetetlen az is, hogy a konfliktusos helyszínre kivonuló rendőrök ugyanúgy bűncselekménynek értékeljék a családtag, a partner sérelmére elkövetett erőszakot, mint ha az idegenek között történt volna meg. Az áldozatot ugyanakkor tájékoztatni kell a jogairól, és arról, melyik szervezettől kaphat védelmet, segítséget.

Az előadásokat követő vitákban, amelyben konkrét, a XIV. kerületi családvédelmi tevékenységet érintő kérdések is felvetődtek – például a távolságtartás jogintézményének alkalmazása a gyakorlati munkában –, elhangzott: a Békés Otthon és a „Szomszédom a rendőr!” elnevezésű programokra alapozva, kialakítható a családon belüli erőszak elleni küzdelem zuglói modellje. Mintegy közösségi válaszként a partnerkapcsolati bántalmazásra. Mindehhez azonban nélkülözhetetlen a családvédelemmel foglalkozó intézmények közötti együttműködés rendszerszintű kialakítása, a jobb, gyorsabb kommunikációs csatornák megteremtése, hogy a bántalmazottakat hatékonyabban lehessen megóvni az erőszakos elkövetőktől.

Az érdeklődő zuglói szakemberek Adler Katalin prevenciós koordinátornál jelentkezhetnek a következő, az október 10-ei Békés Otthon programra az adler@zknp.hu email címen vagy a +36 70 316 3941-es telefonszámon.