Békés Iskolák 2020: programalkotás a ZKNP-nél

 

Évnyitó megbeszélést tartottak január 25-én a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) támogatásával megvalósuló Békés Iskolák (BI) programban résztvevő szakmai intézmények képviselői a cég Laky Adolf utcai központjában.

A külföldről származó, az iskolai bántalmazás megelőzését és kezelését célzó BI program elméleti alapvetéseit hazánkban elsőként zuglói tanintézetekben ültették át a gyakorlatba. A ZKNP évek óta kiemelt feladatának tekinti a BI iránt érdeklődő szakemberek oktatását, felkészítését, a program kivitelezését, szemléletmódjának elterjesztését – tudtuk meg Adler Katalintól, a rendezvény házigazdájától, a cég prevenciós koordinátorától. Ennek megfelelően a január 25-ei évnyitó programmegbeszélésen a XIV. kerületben nevelésben, oktatásban tevékenykedő szakembereken kívül – pedagógusok, óvoda- és iskolapszichológusok, jogászok, szociális segítők, intézményvezetők – megjelentek más budapesti városrészek és az ország egyéb településeinek – Göd, Keszthely, Pécs, Székesfehérvár – hasonló foglalkozású képviselői is.

Az résztvevők egyetértettek abban, hogy a korábbi szemléletformáló tréningek eredményeként egyre több nevelési, oktatási intézményben kap teret az agresszió megelőzése, az iskolai konfliktusok békés rendezése a BI alapján, sok helyen alakultak békítő teamek. A korlátokat a pedagógusok leterheltsége jelenti.

A program alapcélja, hogy a nevelők, tanárok szemléletváltozást alakítsanak ki a rájuk bízott fiatalok körében. Ennek lényege, hogy bármiféle bántalmazáskor a külső szemlélő ne maradjon tétlen, fékezze meg a bántalmazót, álljon az áldozat mellé. A gyermekek közötti szóbeli, fizikai, kapcsolati bántalmazás megelőzése, felszámolása, majd a helyzet megnyugtató rendezése azonban olyan komplex ismereteket kíván meg, amelyeket előbb magának a szakembernek is el kell sajátítania. Az ülés résztvevői szerint a hazai pedagógusképzésben a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia a Békés Iskolák módszertanának.

Abban sem volt vita, hogy az iskolai bullying elleni küzdelem új eszközök alkalmazását is szükségessé teszi. Például a meghívottak között volt a Proscenion Drámaszínpad társulat, melynek tagjai felajánlották együttműködésüket a BI megvalósítóinak. A formáció olyan előadásokat mutat be iskolai osztályközösségeknek, amelyekben a gyermekek is részeseivé válnak  a történetnek, majd a látottakat megbeszélik, együtt keresik a lehetséges megoldásokat a felvázolt szituációkra.

Az idei év sürgető feladatának jelölték meg a tanácskozáson a tavalyi évben elkészített diagnosztikai eszköz minél szélesebb körű alkalmazását a programba bekapcsolódó iskolákban. Egy-egy osztály vagy intézmény eredményeinek, fejlődésének megállapítása, összevetése ugyanis nem lehetséges egységes szempontú állapotfelmérés, adatfeldolgozás és megfelelő informatikai háttér nélkül.

A februári tanácskozásra az érdeklődők Adler Katalin prevenciós koordinátornál jelentkezhetnek az adler@zknp.hu email címen vagy a +36 70 316 3941-es telefonszámon.