Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

  1. Home
  2. »
  3. Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Intézményvezető: Kellnerné Füzi Mária
Fenntartó:
  • Állami
Intézmények: ISKOLÁK
Cím:
1149 Budapest Egressy út 36.
Bemutatkozás:

Már csak a régen itt dolgozó, valamikori tanítványok homályos emlékezetéből lehet összeállítani a képet a régi VI. kerület Szondi u. 41-es épületben működő iskoláról. A külső-belváros bérházai közé ékelődő három szintes épületben folyt az oktatás. A tanműhelyek Újpesten, a Bán Tibor utcában egy földszintes családi ház jellegű épületben működtek. Ez volt a MÜM 18-as számú Ipari Tanulóintézet. Zuglóban 1966-ra készült el ez a kétszintes iskola, melyben a korszerűen felszerelt tantermekben délelőtt-délután folyik az oktatás.

Az új épületben könyvtár, orvosi rendelő és nem utolsó sorban a tanműhelyek is szerves részét képezik az intézménynek. Ha valaki ellátogat az Egressy út 36. alatti épületbe, a homlokzaton Kalló Viktor szobrászművész bronzrelifje fogadja, a kertben megcsodálhatja Mészáros Mihály: Dózsa című alkotását, valamint Samu Géza: Napszekér című kompozícióját. A földszinten Vilt Tibor Kaesz Gyula emlékműve és Kádár György Kossuth és Munkácsy díjas festőművész figurális mozaik-falburkolata fogadja, valamint az első emeleten Klimo Károly Munkácsy díjas festőművész intarziaképe uralja a teret. Balázs Gyula iskolánk első igazgatója 22 évig vezette az intézetet, irányítása alatt sok hazai és külföldi elismerés birtokosai lettünk.

Az Ő javaslatára vette fel intézményünk Kaesz Gyula belsőépítész-tervező nevét 1975-ben. Kaesz Gyula emlékére 1977. áprilisában avattuk fel a már említett Vilt Tibor Kossuth-díjas szobrászművész emlékművét az iskola előcsarnokában, melynek avatásán Kaesz Gyula özvegye, Kaeszné Lukáts Kató is részt vett. Szalay Józsefné Iskolánk következő igazgatója 1964-ben, mint matematika-fizika szakos tanár kezdte pályafutását iskolánkban, majd 1980-tól igazgatóhelyettesként és 1988. augusztus 1-jétől igazgatóként folytatja kitűnő munkáját. Munkáját magasabb fórumokon kitüntetésekkel ismerték el: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt 2002. Pedagógus szolgálati emlékérem 2008. Eötvös József-díj 2008. Kellnerné Füzi Mária iskolánk jelenlegi igazgatója faipari mérnöktanárként kezdte iskolánkban tanári pályafutását 1983-ban. Előtte faipari mérnökként a termelésben szerzet tapasztalatokat. 1992-ben lett igazgatóhelyettes. 2008. május 20-án választották meg igazgatónak az iskola dolgozói.

Kapcsolati adatok
Telefon: 1 3634-236

Üzenet küldése az intézménynek