Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

  1. Home
  2. »
  3. Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Intézményvezető: Makovecz Pál
Fenntartó:
  • Állami
Intézmények: ISKOLÁK
Cím:
1145 Bp, Columbus utca 11.
Bemutatkozás:

1968-ban a kerületi zeneiskola-hálózat létrehozásakor kézenfekvő volt, hogy Záborszky Józsefet bízzák meg a zeneiskola létrehozásával és igazgatásával, lévén, hogy az István Gimnáziumban akkor már igen intenzív zenei élet folyt. Székhelye az István Gimnázium épülete lett, kihelyezett tagozatai pedig a kerület általános iskolái. A XIV. kerületi Zeneiskola (mai, hivatalos nevén: Alapfokú Művészeti Iskola) az ország egyik legnagyobb létszámú alapfokú zeneiskolája. Növendéklétszám: kb. 1 300 fő, kiket 113 zenetanár oktat. Szinte valamennyi hangszer tanulható intézményünkben: hegedű, brácsa, cselló, bőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, zongora, orgona, csembaló, hárfa, cimbalom, ütőhangszer.

A hatalmas tanulói létszám, a zenetanárok széttagoltsága (18 kihelyezett tagozaton tanítunk), valamint a jelentősen megnövekedett adminisztrációs kötelezettség roppant terhet ró a vezetőségre és a gazdasági osztályra. Mégis, elmondhatjuk, hogy a zeneiskolai oktatás Zuglóban sikerágazat: többszörösére nőtt a felvételizők száma. A felvételi vizsgákon lehetőséget adunk, hogy a tanulók több hangszert is kipróbálhassanak, több tanár véleményét kikérve. Nagy vonzerőt jelentenek leendő tanulóinknak az intézmény együtteseinek a zenei életben elért sikerei is, az a pezsgő zenei élet, amelyet az épületbe lépve azonnal érzékel a látogató. Gondot fordítunk arra, hogy az oktatás színvonala egyenletes, kiegyensúlyozott legyen, a félévi- és év végi meghallgatásokon minden tanszak egyformán magas mércével mérjen.

Törekszünk arra, hogy tanulóinknak hangszert biztosítsunk, csekély kölcsönzési díj fejében. A hangszerárak emelkedésével egyre nehezebb jó minőségű, zenetanulásra alkalmas hangszerek beszerzése. Valamennyi tanulónknak biztosítjuk az együttesben muzsikálás lehetőségét. A zenekarok egy egységesen felépített, azonos elveken működő rendszert alkotnak.

A továbbjutás feltételei nyilvánosak, így a kezdő tanuló láthatja azt az utat, amely – amennyiben szorgalmas és kitartóan gyakorol – a Tücsökzenekartól a Zeneiskolai Szimfonikus Zenekaron át a Szent István Király Szimfonikus Zenekarig vezet. Nyáron – kihasználva a szünet adta lehetőségeket – 7–10 napos felkészítő táborokat tartunk Tihanyban. Rendkívül kedvező lehetőség, alkalom ez a szakmai fejlődésre, a tartalmas kikapcsolódásra, és egy zenélő, összetartó közösség kialakulására.

Kapcsolati adatok
Telefon: 06-1-467-0788

Üzenet küldése az intézménynek