Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma

  1. Home
  2. »
  3. Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Intézményvezető: Pintér Karolina
Fenntartó:
  • Állami
Intézmények: KOLLÉGIUMOK
Cím:
1149 Budapest, Mogyoródi út 56–60.
Bemutatkozás:

A VM KASZK- Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium 1926 óta középfokú kertésztanonc képzőként indult, később a földmérő, térképész és környezetvédelmi képzéssel kiegészülve, nagy hagyományokkal rendelkező és azokat ápoló középiskola, melyet fennállása óta mély elköteleződés jellemez a szakmaiság és a nevelés-oktatás iránt. Célunk a XXI. század elején olyan európai gondolkodású, magyar hagyományokat követő, kreatív szakemberek képezzünk, akik korszerű ismeretekkel, kompetenciákkal rendelkeznek, és így boldogulni tudnak saját egyéni életükben, hozzájárulva ezzel az egész társadalom fejlődéséhez. Az ország egyik legrégibb szakközépiskolája, 1926 óta működik az ország, Budapest szívében, a szép Zuglóban. E területen 1906-ban gazdaasszony képzéssel kezdődött, 1926-tól középfokú kertésztanonc képzéssel folytatódott. 1972-től a földmérő-térképész képzéssel, 2013-tól környezetvédelmi képzéssel bővült a paletta. A kezdetekkor névadónk, Varga Márton kertészmérnök az igazgató, aki tanítványaival megalkotta iskolánk egyik kuriózumát, a Japánkertet. Kertészmérnök tanáraink tanítványainkkal azóta is szívvel-lélekkel gondozzák, ápolják, így többféle növénykülönlegesség alkot olyan természetes egységet és harmóniát, amely a lelket felüdíti, a szemet gyönyörködteti. Az iskola tanulóinak létszáma közel 400 fő. A nappali rendszerű oktatás mellett levelező tagozatunk is működik.

Az érettségi után technikusi, és felmenő rendszerben szaktechnikusi képzésünk nappali rendszerű formában magas színvonalon folyik. Szakiskolai képzésünk során kertész, dísznövénykertész szakképesítés szerezhető, előbbi 8., utóbbi 10 osztály után választható. Iskolánk a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában működik a gödöllői Szent István és a budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Intézeteinek gyakorló iskolájaként, ami egyben garanciája az igényes pedagógiai és szakmai munkának. Budapestről és az ország valamennyi megyéjéből jelentkeznek hozzánk olyan tanulók, akik a választani kívánt szakot csak nálunk találják meg. Diákjaink rendszeresen, évente utazhatnak külföldre, a horvátországi Trsteno botanikus kertjébe, a törökországi Jalova város arborétumába és az olaszországi Pescarában lévő testvériskolánkba. Tanulmányaik befejezését követően – az angol vagy a német nyelv tárgyalóképes ismeretének birtokában – Németország, Hollandia vagy Anglia jó nevű kertészeteiben is örömmel fogadják őket.

A szabadidő értelmes és kulturált eltöltésének ezer lehetőségét biztosítjuk: torna és sporttermeinkben, sportpályáinkon, könyvtárunkban, Internet termeinkben, önképző és diákköreinkben. A középiskolás évek után a dolgozni vágyó tanulóink elhelyezkedési lehetősége szinte korlátlan, a továbbtanulni szándékozók – előmenetelüktől függően - szakirányú egyetemen vagy főiskolán folytathatják tanulmányaikat. Előzetes telefonos egyeztetést követően minden tanítási napon szeretettel várjuk ebbe a kis tanulólétszámú iskolába, meghitt környezetben tanulni vágyó, vagy iskolánkat akárcsak megismerni kívánó leendő tanulóinkat és szüleiket.

 

 

Kapcsolati adatok
Telefon: 1 2732-740

Üzenet küldése az intézménynek