2018 március

A kezdetek

Kezdeményezésünk 2018 tavaszán indult, amikor néhányan, Zuglóban dolgozó szakemberek felismertük, hogy együttműködve, a feladatokat összehangolva hatékonyabban tudunk segítséget nyújtani az iskolákba, óvodákba járó gyermekeknek, szüleiknek és pedagógusaiknak.

A kezdeményezést elindító intézmények: a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV. kerületi Tagintézménye (FPSZ 14.), a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP), a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ (ZCSK), és a Benedek Elek EGYMI voltak.

2018 április

A fellendülés

Elkezdtünk az összefogás szellemében dolgozni és erre biztattuk a kollégáinkat is. Mivel a többségük pozitívan és nyitottan fogadta az ötletet, egy idő múlva szerettük volna a többi zuglói intézményre, szervezetre is kiszélesíteni az együttműködést.

2018 június

A megalakulás

Bármerre fordultunk, mindenütt nyitottságot, lelkesedést és elköteleződést tapasztaltunk. Zugló Önkormányzata és a Közép-Pesti Tankerület egyaránt biztosított bennünket támogatásáról. Hamarosan felmerült az igény, hogy keretet adjunk a kezdeményezésnek. Így született meg a “Hálózati Együttműködés a Zuglói Gyermekekért”, azaz a HEGY elnevezés.

2018 október

A H.E.GY. megszületése

2018 október 4-én, az összefogás jegyében szerveztük meg az első HEGY Konferenciát, melyen a zuglói gyerekekkel, családokkal foglalkozó állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek nagy része képviseltette magát. Rendezvényünket Szabó Rebeka alpolgármester asszony és Mogyorósi Attila, a tankerület szakmai vezetője is megtisztelte jelenlétével.

Kávéházi hangulatban, egymással beszélgetve gyűjtöttük össze a Zuglóban tapasztalt, sokakat feszítő nehézségeket. Ezeket összegezve megfogalmaztunk két fő cselekvési irányt, melyek mentén munkacsoportok szerveződtek.

2018 - napjainkig

A munka folyamatos

A Konferencia után a munkacsoportok az alábbi két területen kezdtek el dolgozni:

1) intézményközi együttműködés javítása (melynek keretében jött létre jelen honlap is),

2) a magatartási problémákat mutató gyermekek és környezetük megsegítése.

 

Ez utóbbit, a kiváltó okok komplexitása miatt, több altémára osztottuk: a viselkedésproblémás gyerekek https://hegyinfo.hu/prevencios-programjaink/viselkedes-problemas-gyerekek/, a kortárs bántalmazás (bullying) https://hegyinfo.hu/prevencios-programjaink/kortars-bantalmazas/ és a családon belüli erőszak https://hegyinfo.hu/prevencios-programjaink/csaladon-beluli-eroszak/ témaköreiben kezdtünk el közösen, kerületi szintű megoldásokat kidolgozni.

2020. márc. 18-án került volna sor a második HEGY Konferenciára, amit azonban a járványügyi helyzetre való tekintettel el kellett halasztani. Az új időpontról a honlapon tájékozódhat majd.